Skip to content

Bolygók élővilága, nyersanyagai és természeti jelenségei

Kezdjük ott, hogy a bolygók teljes megismerése és felfedezése közben szerzett információkat jó pénzért el is adhatjuk.

Az Elite Dangerousból (is) ismert módszer a Starfieldben is megtalálható, vagyis a felfedezés is lehet kifizetődő. Ugyanis, ha egy bolygó minden addig ismeretlen jellemzőjét felkutattad és azonosítottad, akkor az így kapott teljes jelentést (Survey data) szabad szemmel is látható mennyiségű creditért tudod elpasszolni.

Ahhoz, hogy a jelentés elkészüljön, négy dolgot kell katalogizálnod:

A bolygón található összes

  • állatot,
  • növényt,
  • nyersanyagot
  • és természeti jelenséget.

A nyersanyagokat elég egyszer megtalálni és azonosítani. Ha van 4 fajta nyersanyag az adott helyen, az 4 darab szkennt jelent és pipálhatod is ki ezt a részfeladatot.

Állatok és növények felkutatása picit időigényesebb, mert nem elég csak az új fajokat megtalálni, hanem azokból rendszerint 8-10 darabot is analizálni kell, hogy az az egy faj bekerüljön a jelentésbe. Ha egy adott planétán van 5 állatfaj, az 5 * 8-10 darab szkennelést jelent. Növényeknél ugyanígy. A Zoology és Botany skill segít ezt felgyorsítani.

Ami a természeti jelenségeket illeti, a kézi szkennereddel olyan ismeretlen látványosságokat kell keresned, amelyek azonsoítása után „natural” jelzőt kaptak. Épületek, bányák, barlangok, outpostok, stb nem jók! Ha találsz egy ilyen természeti jelenséget, keresd fel és szkennelj be mindent a területen, ami ahhoz kapcsolódik! Ez lehet csak egy darab földrengést előidéző jelenség, de lehet akár 4-5 darab szétszórt pici vulkán is, vagy helyi élőlények fészkelési helye, bármi, az adott területen megtalálható.

Érdemes megemlíteni, hogy az állati és növényi felfedezéstől függetlenül, ha az összes természeti jelenséget felfedezed az adott „natural” jelnél, akkor egyúttal megismered az adott bolygó egyik Traitjét is, mert hát a Starfieldben a bolygóknak is van traitje. Az, hogy hány traitje van egy égitestnek, az teljesen változó, több trait esetében több jelenséget kell azonosítani.

A Trait megismerése két dologhoz is kellhet: a fentebb említett végső Survey Data féle jelentéshez és akár küldetésekhez. Kaphatsz majd olyan feladatot, hogy keresned kell bolygókat, amelyek XY Traittel rendelkeznek. Ilyenkor elég az adott égitestre leszállni, és a növényeket és állatokat mellőzve cask a természeti jelenségeket vizsgálni, majd leadni a küldetést.

(lábjegyzet: az adott bolygón található tudományos bázisokon (Research outpost) található számítógépek is segíthetnek egy-egy bolygón traitjének a megismerésében. Emellett a Science kategóriában található Asztrofizika skill is meggyorsíthatja a traitek megismerését, főleg akkor, ha több pontot raktál rá, ekkor már landolás nélkül is van X% esélyed, hogy felfedezd azt)

Ha pedig katalogizálva van minden növény, állat, ásvány és természeti jelenség, akkor elkészül a végső jelentés és már viheted is eladni a Trade Authorityhoz, vagy Vladimirhez a „Szem” űrállomásra. Utóbbinál jobban megéri leadni.